Первомайська селищна громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Пам’ятаємо і будемо пам’ятати!

Дата: 30.08.2024 11:29
Кількість переглядів: 278

Фото без опису

Реквієм по загиблим у День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

29 серпня 2014 року агресор накрив вогнем наших захисників у полях із соняшником під час “зеленого” коридору. Там полягли 366 українських воїнів, 429 – зазнали поранень, 158 – зникли безвісти, 300 – опинилися в полоні. Тому символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха.

Іловайськ – це не лише трагедія, а й сторінка української незламності, це чин і подвиг українських військових. Пам’ятаймо, що попри втрати та обман ворога наші воїни не здалися, а продовжили прорив із пастки та боротьбу.

Пекучий біль і гіркий смуток війни чорним крилом торкнувся наших сердець.

Сьогодні, в День пам’яті захисників України,

які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, у Первомайській селищній територіальній громаді відбувся урочистий захід з нагоди відкриття меморіального скверу на знак вшанування пам’яті військовослужбовців с. Білозірка, які загинули в російсько-українській війні.

У церемонії відкриття взяли участь Максим Коровай - начальник Первомайської СВА, працівники апарату селищної ради, старости та працівники старостатів, рідні й близькі загиблих, представники громадськості.

Захід відбувся за безпосередньої участі в його організації відділу культури, молоді та спорту, Первомайського базового Будинку культури.

Після українського славня у глибокій скорботі схилили голови перед нашими односельцями, які героїчно загинули, захищаючи Батьківщину, й не повернулися в мирне життя, присутні й вшанували Героїв пошаною й хвилиною мовчання.

Під час відкриття меморіального скверу, що уособився в банерах зі світлинами загиблих і короткою інформацією про них, громада стояла мовчки, слухаючи мелодію, написану Мирославом Скориком, яка лейтмотивом звучала протягом усього заходу.

У смертельній боротьбі з окупантом за свободу та незалежність України загинули жителі с. Білозірка:

1. Агняніков Єфим Володимирович.

2. Булатов Євген Олегович.

3. Кузьмін Денис Олександрович.

4. Бондар Олександр Анатолійович.

5. Хоменюк Олександр Павлович.

6. Брунарський Олександр Петрович.

Віддані військовій присязі на вірність Українському народу мужньо виконали військовий обов'язок. Вічна пам'ять та вічна слава Героям!

Усі присутні віддали шану й данину пам’яті нашим мужнім односельцям, які загинули на фронтах цієї жорстокої війни. З глибокою вдячністю та словами підтримки звернулися до батьків, дружин, дітей та рідних наших загиблих земляків.

Гірко, образливо, важко на душі…Йдуть від нас кращі з кращих. Нічим не заповнити ці втрати. Жодними словами не утішити рідних і близьких. І одне лише може пом’якшити гіркоту втрат – це наша пам’ять. Вони загинули в ім’я життя інших, в ім’я спокою і миру в Україні.

Для нас завжди буде прикладом – життя наших воїнів-синів.

Віршами звернулися до всіх поети-аматори с. Білозірка Раїса Прідьма, Віктор Кузнєцов, а пісню-спомин виконав Микола Левківський як шану батькам полеглих героїв.

Після церемонії відкриття скверу пам’яті всі присутні поклали квіти до меморіальних банерів.

Потім делегація вирушила по громаді, покладаючи гірлянди квітів і вінки, букети з соняхів до місць увічнення пам’яті захисників.

У цей день усасники делегації згадали всіх, хто загинув в Іловайській трагедії, а також десятки тисяч полеглих від 2014 року в сучасній російсько-українській війні захисників і захисниць України.

«Україна вже понад 10 років переживає найбільше випробування в новітній історії – веде збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора. У нинішній війні ми платимо надзвичайно велику ціну. Безперечно, це не єдиний день у році, коли згадуються полеглі та віддається їм шана. Але це особливий день, нагода для всього суспільства зосередитися на вдячності та пошануванні, зробити все можливе, аби пам’ять про героїв була збережена та зміцнена на багато поколінь вперед. Тому що перемоги здобуває лише той, хто пам’ятає!»,- зазначив у своєму виступі очільник громади Максим Коровай.

Віримо, що після Перемоги України в нашій громаді, як і в державі загалом, постануть особливі місця з сучасною архітектурою і кращими меморіальними практиками, як свідчення, що ми шануємо, цінуємо і дякуємо.

Пам’ятаємо і будемо пам’ятати!

Слава Україні!

Героям Слава!

Україна – понад усе!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь