A A A K K K
для людей із порушенням зору
Первомайська селищна громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Підсумки тижня

Дата: 21.04.2024 13:17
Кількість переглядів: 192

Фото без опису

Підсумки тижня радують серце, коли бачиш як громада поступово повертається до все з таки умовного мирного життя, як відновлюються будинки, а земля звільнюється від вибухових «подарунків».

Безумовно, у центрі уваги завжди повинна бути безпека жителів громади. Тому однією з першочергових проблем - розмінуванням - займаємось уважно, використовуючи кожну можливість. Так, цього тижня UDS - Українськи сервіси розмінування - провели демонстраційний захід з гуманітарного розмінування механізованим способом на замінованих територіях у селі Киселівка Миколаївської області. UDS отримала розпорядження Центру протимінної діяльності на розмінування та очищення території в Киселівці площею 25 га і вже приступила до робіт з використанням трьох роботизованих систем Bozena 5+. Після проходу машин Bozena 5+ сапери перевіряють територію міношукачами і здійснюють її очищення від залишків війни.

З метою запобігання травмувань від ВНП у с. Квітневе проведено інформаційно-роз’яснювальну сесію для жителів населеного пункту. Нещасний випадок, що стався днями в селі, спричинив резонанс, адже постраждало дві людини. Обійшлося без летального випадку, проте викликало проведення превентивних заходів. Спеціалісти Норвезької народної допомоги #NPA, котрі шефствують над нашою громадою, провели показову лекцію-бесіду з використанням 3-D наглядності. Розказали про те, які є види вибухонебезпечних предметів, поводження з ними, роз’яснили правила поведінки й реагування у разі виявлення підозрілого предмету, закцентували увагу на наслідках, що тягнуть за собою.

Для розмінування населених пунктів Первомайської громади Миколаївського району області цього тижня прибули мінно-пошукові собаки з Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України. Після декількох адаптаційних днів, дві бельгійські вівчарки, вже залучаються до виконання завдань за призначенням. Наразі кінологи-сапери разом зі своїми помічниками обстежують місцевість на наявність там вибухонебезпечних предметів.

Спеціалісти 2 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Миколаївській області здійснили знешкодження ВНП по території смт Первомайське, сіл Партизанське та Білозірка, забравши останки здетонованих снарядів з обійсть громадян.

Класні керівники всіх класів закладів ЗСО та вихователі дошкільних навчальних закладів провели для дітей повторний інструктаж з мінної безпеки. Зокрема тематика заходів була про небезпеку вибухонебезпечних предметів, їх знаходження, перенесення та заборона самостійно приймати дії з утилізації.

На цьому тижні був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Первомайською селищною радою Миколаївського району Миколаївської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Нео-Еко Україна" разом із неурядовою організацією "Mission East". Нео-Еко спільно з Mission East бажає допомогти громаді розчистити території населених пунктів від відходів, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд від збройної агресії російської федерації.

Свою місію у селі Засілля розгорнула МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ WATER MISSION.

В її рамках 16 квітня до населеного пункту прибула мобільна станція очищення питної води. Пункт видачі води знаходиться в чітко визначеному місці, про яке завчасно повідомляється жителям, й працює протягом кількох годин, даючи людям громади набрати воду у свою тару з розрахунку 5 літрів на особу.

Завдяки програмі ООН #WFP Первомайська СТГ, а саме п’ять населених пунктів: Партизанське, Благодатне, Киселівка, Максимівка, Квітневе продовжили отримувати соціальний хліб - 850 буханок хліба - смачного й духмяного.

Координацією доставки займаються місцеві волонтери та Первомайська селищна військова адміністрація завдяки співпраці з Колесником Сергієм, Наталією Горбенко, Олександром Мосіним та #ГОТарілка #БФЩедрик.

Первомайська СВА заручилась підтримкою з боку міжнародників: Zamość Ordynacki Rotary Club District 2231 Poland, Rotary District 7850 RC NH, Plymouth, New Hampshire USA, організація Common man for Ukraine.

Така тісна співпраця стала можливою у зв’язку з підписанням Меморандуму про взаєморозуміння ще в 2023 році з Миколаївським регіональним центррм підтримки бізнесу в особі його керівника Артема Ващиленка. Польські та американські партнери разом із миколаївськими представниками Ротарі Клуб завітали до нашої громади з моніторинговою місією. Зустрічали поважних гостей Максим Коровай - начальник Первомайської селищної військової адміністрації зі своїми заступниками Сергієм Паладієм, Валерієм Ліщуком, старостою Партизанського старостинського округу Раїсою Шульгою, спеціалістом із ЦЗ Андрієм Яртимиком.

У ході зустрічі керівництво громади окреслило коло проблемних питань, розказало про стан справ і ситуацію загалом з моменту деокупації населених пунктів, приділивши увагу тим позитивним моментам, що вдалося досягти за півтора року.

Після діалогового спілкування міжнародні партнери зробили коротенький огляд с. Партизанське та поспілкувалися з його жителями. На завершення родини Партизанського отримали продуктові набори.

Також по громаді працювала багатонаціональна команда волонтерів Шотландського благодійного фонду #HopeFull# пригощали смачною піцею всіх жителів Первомайської громади в смт Первомайське. Велика подяка нашим друзям за веселий настрій та увагу до наших людей.

Разом з тим триває участь наших фахівців у різних активностях та напрямках з підвищення кваліфікації або встановлення нових корисних для громади контактів. Так, цього тижня це була участь у захоплюючих громадянських обговореннях від Данської ради у справах біженців; лекції на тему «Розгляд звернень громадян відповідно до Закону України "Про звернення громадян"»; онлайн-семінар на тему «Інноваційні цифрові інструменти для впровадження шахового мистецтва серед дошкільнят/учениць/учнів» по залученню здобувачів освіти до занять шахами за допомогою платформи «Гамбітіус», який провів Комітет з фізичного виховання та спорту України; груповий тренінг спільно з проєктом «Життєво важлива допомога у сфері сексуального та репродуктивного здоров'я (СРЗ) і захисту постраждалих від війни ВПО та приймаючих громад на сході України», який реалізується БФ «Схід-SOS» і міжнародною гуманітарною організацією CARE за підтримки уряду Канади; робоча зустріч з партнером проєкту - ведучою компанією України з брендингу та комунікації Friends of Brands ; креативний захід для діток Первомайської громади в смт Первомайське завдяки ГО 'Істок"та за підтримки міжнародної організації «ІсраАІД» ; з організацією Save the Children організували неймовірний захід на тему «Слід на землі».

17 квітня 2024 року у відділі освіти Первомайської селищної ради відбулося підсумкове засідання атестаційної комісії; 19 квітня Первомайський СБК долучився до обласного онлайн-семінару «Методика стабілізації емоційного стану» при організації Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи;

Новомиколаївський ліцей Первомайської селищної ради долучився до відкритого обласного благодійного бігового челенджу серед освітян, учнівської та студентської молоді «Кожен крок в допомогу ЗСУ!», а начальник Первомайської СВА Максим Коровай став учасником ювілейної події - “Х Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку” - Миколаївська область.

По території Первомайської СТГ проводено заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань...

І хоч наразі ворог позбавив нас можливості проводити природоорієнтовані заходи так активно як це робили та планували раніше, але перемога з кожним днем стає ближчою і ми впевнено продовжуємо боротьбу за вільне та здорове майбутнє нашої Батьківщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь