A A A K K K
для людей із порушенням зору
Первомайська селищна громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Вічна слава Героям! Низький уклін нашим визволителям!

Дата: 28.03.2024 10:30
Кількість переглядів: 173

Фото без опису

Сьогодні, 28 березня, Миколаїв відзначає 80-ту річницю визволення міста Миколаєва від нацистських окупантів.

У березні 1944 року, коли війська 3-го Українського фронту вели бої на підступах до Миколаєва, за наказом командування фронту в тилу окупантів висадився загін морської піхоти на чолі зі старшим лейтенантом Костянтином Федоровичем Ольшанським. Десант мав завдати удару по гітлерівській обороні з тилу, відтягнути на себе частину ворожих сил і тим самим допомогти нашим військам прискорити звільнення міста.

У десантний загін увійшли 55 добровольців, 10 саперів і 2 зв’язківця. У ніч на 26 березня 1944 р. загін десантників у складі 68 чоловік на семи рибальських човнах висадився в порту і зайняв оборону поблизу елеватора. Кровопролитний бій тривав дві доби, в результаті яких десантники відбили 18 ворожих атак, вбили і поранили більше 700 солдатів і офіцерів. Незважаючи на величезні втрати, воїни з честю виконали бойове завдання.

Коли 28 березня 1944 р. війська 3-го Українського фронту увійшли до Миколаєва – на місці бою десанту було знайдено 12 поранених обгорілих бійців, інші воїни загинули, серед них був і командир загону старший лейтенант Костянтин Федорович Ольшанський. Загиблі десантники були поховані напочатку квітня 1944 в центрі міста. За героїзм і відвагу всім 68 десантникам присвоєно звання Героя Радянського Союзу, більшій частині – посмертно.

Всього за період окупації в Миколаєві та області від рук німецько-фашистських загарбників загинули 74662 людини мирних громадян, 30699 військовополонених, 25 тисяч осіб були вивезені на каторжні роботи до Німеччини.

Але місто вистояло, місто продовжує жити сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення російського агресора, свято оберігаючи пам’ять про своїх героїв для майбутніх поколінь та мужньо даючи відсіч рашистам.

Вічна слава Героям! Низький уклін нашим визволителям!

З повагою - Максим Коровай, начальник Первомайської СВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь