Харчування дітей під час війни
Збалансовано харчуватись для дитини вкрай необхідно — від цього залежить не тільки самопочуття, а й імунітет. Звісно, в умовах війни доступ до різноманіття продуктів може бути обмеженим, проте ви можете забезпечити дитину усім базово необхідним. Ці рекомендації допоможуть вам організувати харчування та запаси їжі більш ефективно.
Вода
Насамперед важливо заздалегідь подбати про наявність чистої питної води для себе та дитини. Завчасно створіть запас питної та технічної води.
Зберігати питну воду потрібно в закритих посудинах. У відкритих контейнерах вода може зберігатися недовго, в ній можуть розвиватися бактерії та хвороботворні мікроорганізми. Якщо вода довго стоїть, її треба продезінфікувати. За потреби, зробіть позначки «Вода для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2–3-добовий запас. Також можна використовувати питну воду з бюветів, колодязів, шахтних криниць. Але для пиття та приготування їжі таку воду потрібно кип’ятити протягом щонайменше 10 хвилин від моменту закипання. Це ефективний метод знезараження води.
Воду з відкритих водойм можна використовувати лише для технічних цілей. Не споживайте воду з неперевірених джерел, це може призвести до хвороб.
Їжа в дорозі
Підготуйте продукти, готові до вживання після простої кулінарної обробки, ті, які не потребують термічної обробки, та ті, які можуть зберігатися деякий час без холодильника. Особливо ретельно перевіряйте термін придатності харчових продуктів та напоїв. Не вживайте протерміновані продукти.
Подбайте про необхідний мінімальний запас продуктів та напоїв на екстрений випадок:
хлібці, печиво, сухарі;
консервовані продукти, зокрема м’ясні, рибні та овочеві, після відкриття при кімнатній температурі вони зберігаються не довше ніж 2 години;
горіхи, насіння, сухофрукти, халва, шоколад, енергетичні батончики;
яблука, банани та інші продукти, що не вимагають термічної обробки;
сіль та інші спеції;
цукор;
жири – сало, рослинні олії;
в пригоді можуть стати продукти та страви для екстремального туризму та спортивного харчування, зокрема готові сухі супи та другі страви, спортивні протеїнові суміші.
Діти, як і дорослі, переживають стрес, зараз вони вимушені більше рухатися, часто бігаючи в укриття. Тому їхні запаси енергії, отримані з їжею, швидко витрачаються.
Підібраний з розумом раціон допоможе дітям довго утримувати енергію та використовувати її у разі необхідності. Правильно харчуватися важливо завжди, а особливо зараз, адже організм постійно перебуває у стані стресу. Важливо пам’ятати:
те, що ми їмо, впливає на емоційний, психологічний та фізичний стан. Складаючи раціон, перш за все, звісно, потрібно враховувати смаки та вподобання дитини. Але варто також врахувати ті продукти, які обов’язково мають бути в раціоні дитини. А також допоможуть такі поради:
Давайте якомога більше овочів і фруктів — п’ять разів на день (три основні прийоми їжі та два перекуси) або частіше. Й не забувайте про ягоди. Зверніть увагу:
що більше дитина їсть солодкого та продуктів із доданим цукром, то менше їй зазвичай хочеться корисних овочів і фруктів.
Давайте більше каш — ними можна також замінити солодощі. Зернових — каш, хліба, хлібців і макаронів — варто давати дві-три порції на день. А ось картоплю пропонуйте не частіше двох-трьох разів на тиждень.
Молочні продукти — важливе джерело кальцію. Їх варто давати двічі-тричі на день: молоко, несолодкий йогурт, кефір, ряжанку.
Білкових продуктів — м’яса, риби, яєць чи бобових — у раціоні дитини має бути ті ж дві-три порції на день. Якщо дитина відмовляється від м’яса, можна давати більше риби, яєць чи квасолі.
Жири в невеликих кількостях потрібні організму. Використовуйте нерафіновані рослинні олії в салатах, рафіновану соняшникову олію в борщі, вершкове чи кокосове масло у млинцях.
Не зловживайте сіллю. Її дитині потрібно споживати не більше чотирьох-п’яти грамів на день. Не залишайте на столі сільничку та поступово зменшуйте кількість солі, доданої до страв. Краще використовувати йодовану сіль.
Для маленьких дітей рекомендуємо запастися зерновими продуктами швидкого приготування, готовим харчуванням: пюре з м’ясом, з рибою, овочеві. Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, продовжуйте його. Материнське молоко містить усі необхідні речовини для дитини та забезпечує повноцінний захист її здоров’я.
Нагадуємо декілька ключових правил безпечного зберігання та вживання їжі:
-зберігайте їжу в закритих контейнерах,
- тримайте в чистоті посуд для приготування та споживання їжі,
- не споживайте будь-яку їжу, яка була забруднена,
- не вживайте їжу, що зберігалася при кімнатній температурі протягом двох годин або більше, або ж має незвичайний запах, колір або текстуру,
- не вживайте консерви з банок, які здулися або іржаві, навіть якщо продукт всередині виглядає безпечним,
- для приготування дитячої суміші використовуйте лише кип’ячену або бутильовану воду.
Також батькам наголошують, що їхня поведінка — це взірець для дитини. Якщо вона бачитиме, що батьки постійно п’ють кефір, то рано чи пізно захоче його скуштувати.